Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2006

Ομοφυλοφιλία και ελευθερία γνώμης

Αναδημοσίευση απο
http://www.orthodox.net.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=108

Εκκλησία και Κοινωνία: Ομοφυλοφιλία και ελευθερία γνώμηςτου Ευαγγέλου Νιάνιου, δημοσιογράφου

O Γάλλος βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος Κριστιάν Βανέστ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Λίλλης για προσβολή των ομοφυλοφίλων σε πρόστιμο 2.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση στις ομοφυλοφιλικές οργανώσεις και 1.000 ευρώ δικαστικά έξοδα. Ο Βανέστ είχε χαρακτηρίσει σε εφημερίδα της εκλογικής του περιφέρειας την ομοφυλοφιλία ως «απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας» (Le Monde, 25.1.2006).

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι απόψεις του εμπίπτουν στον νόμο της 30ής Δεκεμβρίου 2004, που εισηγήθηκε η «Ανωτέρα Αρχή κατά των διακρίσεων και για την ισότητα», και ο οποίος προβλέπει φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο 22.500 ευρώ για προσβολή «προσώπου ή ομάδας προσώπων για την σεξουαλική τους συμπεριφορά».

Ο βουλευτής, που είχε αντιταχθεί στην ψήφιση του σχετικού νόμου, δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση και θα φθάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο υπερασπιζόμενος το δικαίωμα
της ελευθερίας της γνώμης.

Το περίεργο είναι ότι, αν και η καταδίκη του βουλευτή είχε την επιβαλλόμενη δημοσιότητα, από τον γαλλικό τύπο (ημερήσιο και εβδομαδιαίο) απουσίασαν παντελώς σχόλια, με φωτεινή εξαίρεση τον Ivan Rioufoi, τακτικό αρθρογράφο της εφημερίδας Le Figaro (27.1.2006) που σε βραχύ σχόλιο έγραφε για «Βαρύ χτύπημα κατά της ελευθερίας της γνώμης» και «Πώς θα διαλεχθούμε στη δημοκρατία όταν μία άποψη εμπίπτει στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων;».
Θυμίζουμε ότι πριν ένα περίπου χρόνο το Ευρωκοινοβούλιο απέμπεψε τον προταθέντα από την Ιταλία ως Επίτροπο κ. Μπουτιλιόνε -καθηγητή της φιλοσοφίας και σύμβουλο του Πάπα Ιωάννη-Παύλου του Β΄- για τους ίδιους λόγους. Σε σχετική ερώτηση είχε απαντήσει ότι προσωπικά θεωρεί την ομοφυλοφιλία αμαρτία αλλά είχε σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι αυτή του η προσωπική εκτίμηση δεν θα τον επηρέαζε στις πολιτικές του αποφάσεις. Μάταια όμως…
Αναντίρρητα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο υπονόμευσης της οικογένειας και νομιμοποίησης μιας παρά φύσιν σχέσης με ολέθριες επιπτώσεις τόσο στα άτομα όσο και στην κοινωνία.

Ενισχυτικό αυτής της εκτίμησης είναι και οι διθύραμβοι των «προοδευτικών» κονδυλοφόρων αναφορικά με την ταινία «Το μυστικό του Brokeback mountain», στην οποία η ελευθερία του άνδρα ταυτίζεται με την ομοφυλοφιλία. Ήδη η ταινία έχει αποσπάσει 8 υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ και, δεδομένης της «αδυναμίας» της Ακαδημίας των βραβείων αυτών στις «μειονότητες», εικάζεται ότι θα σαρώσει. Όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Μπούρας (περιοδικό «Κ» Καθημερινής 12.2.2006) ο σκηνοθέτης «παγιδεύεται σε έναν υπολανθάνοντα μισογυνισμό… Ο άνδρας είναι πραγματικά ελεύθερος στη Φύση, όπου ανακαλύπτει τη φύση του (η ομοφυλοφιλία)… Η γυναίκα, που με εξαίρεση το ρόλο της ως μητέρα περιγράφεται επιμελώς σαν ένα αξιοθρήνητο πλάσμα, τον παγιδεύει στην οικογένεια. Κατ’ επέκτασιν τούτων, το ελεύθερο πνεύμα και η φύση του άνδρα ευνουχίζονται για να συγκροτήσουν το θεμέλιο της κοινωνίας. Οι περισσότερες ταινίες του Άγγλου σκηνοθέτη της ταινίας, είναι διεισδυτικές ηθογραφίες, με την οικογένεια να βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, το οποίο, όμως, εδώ αποφεύγεται σκοπίμως να διατυπωθεί».

Από τον Ορθόδοξο Λόγο


Το Λουκουμάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: