Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2006

Λουκουμάκια και Μπισκοτάκια

Όταν μας το επιτρέπουν τα ωράρια μας θα καθίσουμε δίπλα – δίπλα και θα πιούμε ελληνικό καφέ. Κουβεντιάζουμε χαλαρά, μιλάμε για την μέρα που μας περιμένει. Με τις πρώτες γουλιές αρχίζουν τα μάτια να ανοίγουν και το σώμα να ξυπνάει.
Ο καλός ελληνικός καφές πρέπει να ψήνεται στην χόβολη – να φουσκώνει αργά και την κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν δέσει το καϊμάκι, τον βάζεις στο φλιτζάνι. Κατά προτίμηση συνοδεύεται με λουκουμάκι ή με μπισκοτάκι Μιράντα Παπαδοπούλου που μου αρέσει πολύ. (εδώ κάνουμε και διαφήμιση αλλά χαλάλι τους)

Τελείως πληροφοριακά: Πριν από καιρό είχα μια συζήτηση για την διαφορά του ελληνικού με τον τουρκικό καφέ. Όλοι οι σύγχρονοι καφέδες φίλτρου – γαλλικός, αμερικάνικος προέρχονται από τον Τούρκικο καφέ. Οι Τούρκοι έβαζαν σε ένα φιλέ ακατέργαστο καφέ, το τοποθετούσαν σε ζεστό νερό και ο καφές γινόταν. Τον ακατέργαστο καφέ τον πετούσαν.
Την περίοδο της τουρκοκρατίας και επειδή οι καιροί ήταν χαλεποί, οι Έλληνες έπαιρναν αυτόν καφέ και τον ξέραιναν στον ήλιο. Μετά τον έβραζαν και έπιναν τον καφέ τους...

Επειδή για μένα και την σύντροφό μου ο ελληνικός καφές είναι αφορμή για πολλά όμορφα πράγματα αποφασίσαμε επιτέλους πως τα ονόματα που θα χρησιμοποιούμε για να μας ξεχωρίζετε θα έχουν σχέση με τον καφέ ή τα συνοδευτικά του.

Έχουμε λοιπόν το λουκουμάκι και μπισκοτάκι.

Το Μπισκοτάκι

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ok then! καλημερα λουκουμακι! καλημερα μπισκοτακι! :-)
εμεις πινουμε γαλλικο. ελληνικο μονο το καλοκαιρι, απογευμα, κοντα στη θαλασσα μετα τον μεσημεριανο υπνο...

Grg είπε...

Mηπως ξερεις να παραθεσεις ποσες θερμιδες περιπου εχουν τα 100γρ. λουκουμακια? Ευχαριστω, Γιωργος-Βικτωρια

To Μπρίκι είπε...

Αγαπητέ μου,τελείως πληροφοριακά το ένα λουκουμάκι έχει 60 θερμίδες... αλλά εγώ σίγουρα ζυγίζω πάνω απο 100 γρ. λουκουμάκια...