Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2006

Καλως ήρθατε στον straight κόσμο

Τα παρακάτω περιστατικά γίνανε μέσα σε διάστημα δέκα ημερών.

Περιστατικό πρώτο:

Πριν από λίγες μέρες και ενώ βρισκόμουν σε ένα ταξί Μετά από λίγο μπαίνει μια ομολογουμένως όμορφη γυναίκα που δεν θα ήταν πάνω από 35. Έπιασε αμέσως κουβέντα με τον ταξιτζή και είχε ωραίο λόγο. Από τις συζητήσεις που είχανε φάνηκε ότι ήταν αρκετά δραστήρια σε κάποιον πολιτικό χώρο. Έβρεχε και ο ταξιτζής σχολίασε τις καταστροφές που γίνανε εκείνη την περίοδο στην περιοχή της βόρειας Χαλκιδικής. Εκείνη δήλωσε άγνοια (;) απαντώντας: Επόμενο είναι να μας συμβαίνουν όλα αυτά έτσι όπως έχουμε καταντήσει το περιβάλλον και την κοινωνίας μας. Γιατί παραπονιόμαστε; Τρία είναι τα κακά: φυσικές καταστροφές, οι gay και οι λεσβίες…Με πολύ υπερηφάνεια δήλωσε ότι θέλει να γίνει μητέρα 4 αγοριών που θα τους κάνει άντρες.

Περιστατικό δεύτερο:

Στον χώρο εργασίας μου. Χθες μπήκε ένα αγόρι με συμπεριφορά αρκετά θηλυπρεπή. Ένας συνομήλικος του τού έστειλε κοροϊδευτικά δύο φιλάκια. Το άλλο αγόρι δεν έδειξε να δίνει σημασία και κάθισε. Μετά από λίγο ζήτησα να μιλήσω στο δεύτερο αγόρι. Τον ενημέρωσα ότι είδα τι συνέβη και θα ήθελα να μου εξηγήσει τον λόγο. Η απάντηση που πήρα: αφού κυρία είναι κουνιστός απάντησε αφελέστατα.


Από τότε που αποδέχτηκα τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό βρίσκομαι να συμμετέχω ή να γίνομαι μάρτυρας συζητήσεων για την ομοφυλοφιλία – ακόμη και με άτομα που δεν έχουν ιδέα για μένα (ή τουλάχιστον έτσι νομίζω) .

Σε κάποια μπορώ και επεμβαίνω και απαντώ. Σε κάποια όχι. Όπως στο πρώτο περιστατικό που σας αφηγήθηκα: πολύ θα ήθελα να έβγαζα το κολάρο και να της το φορούσα καπέλο. Και να την ρωτούσα
αν ένας από τους 4 γιους σου έλεγε ότι είναι ομοφυλόφιλος τι θα έκανες; Ποιόν θα κατηγορούσες ότι φταίει; Η σημερινή η άτιμη η κοινωνία; Το περιβάλλον; Αναρωτήθηκες ποτέ σου ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή; Ότι γεννιέσαι ομοφυλόφιλος και επιλέγεις αν θα ζήσεις ως ομοφυλόφιλος; Ότι η ομοφυλοφιλία υπήρχε πάντοτε και σε όλες τις κοινωνίες απλά τώρα οι άνθρωποι εκδηλώνουν πιο ανοιχτά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό;

Και όμως δεν της απάντησα. Μούδιασα ολόκληρη από αυτήν την απροσδόκητη τροπή που είχε η συζήτηση. Δε περίμενα ένας άνθρωπος αρκετά μορφωμένος (;) και με λόγο μεστό θα εξέφραζε τέτοια συμπεράσματα. Άλλο μόρφωση ομως και άλλο καλλιέργεια. Παρόλα τα χαστούκια που μου έχουν δοθεί συνεχίζω να ελπίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται αυτό που δεν θεωρείτε από την κοινωνία και εκκλησία ορθό. Και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι την επόμενη φορά δεν θα αφήσω να πέσει καρφίτσα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις αυτό που πρεσβεύεις χωρίς να προσβάλλεις τον άλλο. Ο τρόπος είναι αυτός που κερδίζει.


Στο δεύτερο περιστατικό δεν έμεινα άπραγη. Μίλησα ιδιαιτέρως στον νεαρό που έστελνε τα φιλάκια. Και αφού πήρα την απάντησή μου του ζήτησα να καθίσουμε να μιλήσουμε ήρεμα και ωραία. Του εξήγησα πέντε πράγματα για την ομοφυλοφιλία.
Τον ρώτησα
Αν του μιλήσεις θα χαλάσει το image που έχεις χτίσει μέσα στον χώρο
που κινείσαι; Ναι μου απαντά. Άρα στο βάθος φοβάσαι του απαντώ. Και μην νομίζεις και ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν φοβούνται. Σκέφτηκες ότι αυτοί που είναι πολέμιοι των ομοφυλοφίλων υπάρχει πιθανότητα να είναι κατά βάθος και οι ίδιοι; Και να μην το ομολογούν;
Έσκυβε το κεφάλι και δεν μου απαντούσε. Του ζήτησα να τα σκεφτεί.

Δεν ξέρω αν έπιασαν έστω και λίγο τόπο αυτά που του είπα. Ίσως σε κάποιους να φαντάζουν τα παραπάνω πολύ διδακτικά, όπως στις ιστορίες του κατηχιτικού. Όλοι όμως γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών. Αισθάνομαι κάθε μέρα που περνάει στο πετσί μου την αλαζονεία, την υποκρισία του κόσμου. Και η απογοήτευση μου μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν βλέπω νέους ανθρώπους να πρεσβεύουν τέτοιες αρτηριοσκληρωτικές απόψεις. Να μην μιλήσω και για την επίσημη Εκκλησία.
Το Μπισκοτάκι (ξανά)

4 σχόλια:

mortaki είπε...

Χμμμ...και'γω έχω "μουδιάσει" σε μια-δύο περιπτώσεις...μικρό γαρ!
Πλέον διατηρούμαι σε φόρμα ;-) και ετοιμόλογη και δεν αφήνω να πέσει κάτω τίποτα.
Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας.
Και δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο να "τη λέμε" μόνο σε συζητήσεις περί homosexuality αλλά και γενικότερα όπου και σε όποιον εκφράζεται ρατσιστικά για κάποιον. (μετανάστες...γυναίκες οδηγοί(!)... κτλ)

καλημερίζω και τις δυο σας! :-)

Ανώνυμος είπε...

πολλες φορες εχω την αισθηση οτι χανω τα λογια μου μπροστα στη βλακεια και την αμαθεια και στην προκληση των απανταχου ρατσιστων... νομιζω ,ομως, πως το πιο εντυπωσιακο ειδος ειναι οι ομοφυλοφιλοι με ρατσιστικες αποψεις για μεταναστες... εχω εμπειρια χρονων στο αθλημα και παρα την προσπαθεια, ακομα και σε ατομα που ξερω πιο προσωπικα, η κατασταση ειναι χρόνια...δυσκολα οι προκαταληψεις μας αποχωριζονται...θελει πολλη δουλεια και προσωπικη προσπαθεια για να βγαλουμε απο πανω τον εαυτο που μας χαρισε για αμπαλαζ η κοινωνια...
την καλημερα μου!

Ανώνυμος είπε...

Mpravo, poy milhses ston nearo!
Nomizw oti sigoyra kati toy perases...akoma kai an den tha to thymatai meta apo kairo, kati toy tsigklises...
Den einai eykolo, akoma kai an ta exeis kala me ton eayto soy...na yperastizesai to idio soy to einai, otan xereis oti mporeis na xalasteis akoma kai psyxologika (na mhn anaferomai se pio akraies peristaseis).
Omws mono etsi mporei na allaxei kati...giati ta logia ths kyrias ayths leitoyrgoyn ws dhlhthrio sthnkoinwnia, esy xalasthkes, kai o taxitzis epibebaiwse to stereotypo toy gia toys gay...
Mono me ayton ton tropo kait mporei na allaxei, an bazoyme ta pragmata sthn thesh toys...
Mpravo soy kai pali...

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε είχα και εγώ μια παρόμοια περίπτωση που όμως ήταν στον ψηφιακό χώρο, με λίγα λόγια σε ένα φόρουμ όπου μία είδηση ασήμαντης αξίας, που είχε να κάνει όμως με ομοφυλοφιλία χρησιμοποιήθηκε ως βήμα με καλλιτεχνικό τρόπο για να γίνει περίγελος. Δεν άντεξα και προσπάθησα να αντιδράσω. Τελικά όμως κατάλαβα πως κάποια άτομα ακόμη και αν τα παρουσιάσεις αδρά στοιχεία ενάντια ψεύτικα τους επιχειρήματα θα υποστηρίξουν το κάθε τι από εξωγήινους μέχρι μάγισσες και χαρτορίχτρες... Ο,τιδήποτε αρκεί να μην αναγκαστούν να αφήσουν μια πεποίθησή τους. Κακό πράγμα και ο φανατισμός πέραν του ρατσισμό. Το συγκεκριμένο συμβάν με πείραξε και άφησε μια πικρία. Λογικά ήξερα πως δεν υπήρχε λόγος να σκάω για τον κάθε στενοκέφαλο, αλλά κάπως με στεναχωρούσε που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι..