Δευτέρα, Μαΐου 07, 2007

Ελληνικό Playback Θέατρο

Την Τετάρτη στις 23:00 και στα πλαίσια του 9ου Πανοράματος Ομοφυλοφιλικών ταινιών θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια 'παράσταση' απο το Ελληνικό Playback Theater http://www.playbacktheater.gr/
Είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω κάποιες εκδηλώσεις του Playback και νομίζω πως όσοι και όσες επιλέξετε να πάτε θα μείνετε γοητευμένοι

Τι γίνεται όμως σε μια παράστασή της ομάδας αυτής;

Ακολουθεί απόσπασμα απο την ιστοσελίδα
http://www.petrostheodorou.gr/playback/general-gr.html

... Κατ' αρχήν, ένα σχήμα PLAYBACK αποτελείται από 5-7 ηθοποιούς, έναν μουσικό, και τον συντονιστή, που είναι ο συνδετικός κρίκος του σχήματος με τους θεατές και υπεύθυνος για τη ροή της παράστασης.

... Η παράσταση αποτελείται από διάφορα μέρη που κυλούν σε μία τελετουργική ατμόσφαιρα, και μπορεί να πραγματοποιείται με πολλούς τρόπους και παραλλαγές, ή ακόμη και να αναπτύσσεται ως προς μιά ορισμένη θεματολογία

.... Ο πυρήνας της είναι η αφήγηση ιστοριών, στιγμιότυπων ή και ονείρων από τους θεατές, και η άμεση αυτοσχεδιαστική εκδραμάτισή τους από τους ηθοποιούς, βάσει ορισμένων τεχνικών. ... Κάποιος από τους θεατές αφηγείται μία ιστορία ή κάποιο στιγμιότυπο της ζωής του, διαλέγει τους ηθοποιούς που προτιμά γιά τους διάφορους ρόλους, και παρακολουθεί την ιστορία του να "ανα-δημιουργείται" ("play-back") μπροστά του, χωρίς καμμιά προετοιμασία.

... Το βασικότερο είναι ότι και η πιό απλή, καθημερινή ιστορία, καθώς ζωντανεύει, παύει να είναι μιά απλή σειρά γεγονότων και λέξεων. Μέσα από τους ηθοποιούς επανακτά συγκινησιακό υπόβαθρο, ή αν, ως αφήγηση, διέθετε ήδη τέτοια βάση, την τονίζει ακόμη περισσότερο.

... Ο αφηγητής, βρίσκει (ή ξαναβρίσκει) το δικό του συναισθηματικό κομμάτι της ιστορίας, που συχνά είναι αποδυναμωμένο, ή επιλεκτικά φιλτραρισμένο. Η ιστορία δεν είναι πιά μιά νεκρή μνήμη στριμωγμένη σε έναν νοητικό μόνο χώρο λεκτικής έκφρασης.

... Ευχάριστη ή δυσάρεστη, αποκτά διαστάσεις σε πολυδιάστατα βιωματικά επίπεδα, και ο αφηγητής έχει την ευκαιρία να της προσδώσει την ολότητα που θέλει εκείνη τη στιγμή, ως ένα πλήρες βίωμα του.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Dear mpriki,
Επειδή θέλω να πάω στην αποψινή παράσταση στον Ολύμπιον, ξέρεις αν πρέπει να προμηθευτώ εισιτήριο, από πού και πόσο θα κοστίσει?
ΤΗΝΧ
S.

To Μπρίκι είπε...

Σταυρούλα καλημέρα,
λυπάμαι αλλά σήμερα μόλις είδα το μήνυμά σου. Η παράσταση έγινε χθές. Την Δευτέρα που μας έρχεται θα παίξουν στο Μικρό Θέατρο που είναι κοντά στην ΧΑΝΘ, στην οδό Αν. Καμάρα. Τις προηγούμενες φορές που πήγα δεν είχα πληρώσει εισητήριο. Χθές ίσως επειδή ήταν στα πλαίσια του Φεστιβάλ πληρώσαμε 7 ευρώ έκαστη.