Τρίτη, Μαΐου 29, 2007

Διπλό χτύπημα κατά των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία

Ρώσοι εθνικιστές και ακραίοι ορθόδοξοι κατά διαδηλωτών ομοφυλοφίλων στη Μόσχα

Όχι μόνο οι ρωσικές αρχές αλλά και διάφοροι ρατσιστές-σεξιστές στη Ρωσία, καταφέρθηκαν κατά των ομοφυλοφίλων διαδηλωτών που, παρά την απαγόρευση της κινητοποίησης τους, επιχείρησαν να διαδηλώσουν το δικαίωμα τους στην ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, δείχνοντας ακόμη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη Ρωσία με το σεβασμό ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε ομοφυλόφιλους που διαδήλωναν με αίτημα να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν παρέλαση για την ημέρα της ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας (Gay Pride Day) στο κέντρο της Μόσχας, καθώς εθνικιστές με συνθήματα, όπως ‘θάνατος στους ομοφυλόφιλους’, γρονθοκοπούσαν και κλοτσούσαν τους διαδηλωτές. Η αστυνομία συνέλαβε τους διαδηλωτές έξω από το δημαρχείο της Μόσχας, την ώρα που προσπαθούσαν να επιδώσουν αίτημα με το οποίο ζητούσαν από τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Γιούρι Λουκόφ – ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις παρελάσεις των ομοφυλόφιλων σατανικές πράξεις – να άρει την απαγόρευση της παρέλασης. Σύμφωνα με τον διοργανωτή της παρέλασης Νικολάι Αλεξέγιεφ, περίπου 30 αγωνιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων βρισκόταν ο ιταλός ευρωβουλευτής Μάρκος Καπάτο και ο γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Φόλκερ Μπέκ, οι οποίοι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Κατά τη διαδήλωση, ρώσοι εθνικιστές και ακραίοι ορθόδοξοι, που κρατούσαν εικόνες στα χέρια, καταδίκαζαν την ομοφυλοφιλία ως ‘αμαρτία’, ενώ ομάδα γεροδεμένων νεαρών ανδρών με χειρουργικές μάσκες δήλωναν ότι αυτές θα τους προστατεύσουν από την ‘ομοφυλοφιλική αρρώστια’ ‘Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας’ δήλωσε ο νεαρός ομοφυλόφιλος Αλεξέι, καθώς από την μύτη του έτρεχε αίμα. Ο Αλεξέι είχε ξυλοκοπηθεί απέναντι από το γραφείο του δημάρχου από έναν άνδρα που φώναζε ότι ‘ι ομοφυλόφιλοι είναι διεστραμμένοι’. Ο Ρίτσαρντ Φέρμπράς, ομοφυλόφιλος τραγουδιστής του βρετανικού πόπ συγκροτήματος ‘Right Said Fred, γρονθοκοπήθηκε στο πρόσωπο και δέχτηκε κλωτσιές από πολέμιο των ομοφυλόφιλων, την ώρα που έδινε συνέντευξη σε δημοσιογράφο του ‘Ρόιτερ’.

Ζητούν παρέμβαση Μέρκελ. ‘ Σήμερα φάνηκε για άλλη μια φορά ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά στη Ρωσία του Πούτιν.’ Δήλωσε η Πρόεδρος του γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων Κλαούντια Ροθ, αναφερόμενη στο γερμανό βουλετύη Φόλκερ Μπεκ, ο οποίος συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα από τη ρωσική αστυνομία κατα τη διαδήλωση αυτή. Η Ροθ σημείωσε ότι ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο να μιλήσει για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην σύνοδο κορυφής των G8τον ερχόμενο μήνα στη Γερμανία.


(Απο το σημερινό φύλλο της εφημερίδας 'Θεσσαλονίκη')

Δεν υπάρχουν σχόλια: