Παρασκευή, Μαΐου 04, 2007

9ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών - Πρόγραμμα 4-5-6 Μαϊου

Παρασκευή 4 Μαΐου:
20:30
ΈναρξηΟμιλίες από: Νότης Φόρσος (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
Γιώργος Τσιτιρίδης (Σύμπραξη Κ.τ.Ο.)
Karl-Heinz Pahlmann (διευθυντής Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης)
Σύντομοι χαιρετισμοί από Χορηγούς επικοινωνίας.

*****21:00 - Μην Το χάσετε
Ξένο δέρμα της Angelina Maccarone, Γερμανία/Αυστρία, 2005, 97 λεπτά (Θα προλογίσει ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, κ. Karl-Heinz Pahlmann)

Υπόθεση
Είναι νέα, είναι όμορφη, είναι έξυπνη. Και της αρέσουν οι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι στην πατρίδα της, το Ιράν, η διερμηνέας Fariba μπορεί να τιμωρηθεί με τη θανατική ποινή. Αφού οι αμείλικτοι προασπιστές της ηθικής ανακαλύψουν τη λεσβιακή της σχέση, η ηρωίδα θα δραπετεύσει με προορισμό τη Γερμανία. Η αίτησή της για άσυλο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης απορρίπτεται και έπεται η απέλασή της. Η αυτοκτονία ενός ιρανού συγκρατούμενού της, της δίνει μια διέξοδο από την απελπιστική της κατάσταση. Η Fariba υιοθετεί την ταυτότητά του και με το όνομα Siamak Mustafai της χορηγείται προσωρινή άδεια παραμονής στην επαρχία του Σβάμπεν. Όμως κι εκεί η ομοφυλοφιλία δεν είναι αποδεκτή και τα προβλήματα συνεχίζουν….. (Ταινία του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe)

23:00
C.R.A.Z.Y του Jean- Marc Vallee, Καναδάς-Γαλλία, 2005, 127 λεπτά
Το C.R.A.Z.Y είναι μια ταινία που μας μιλάει για την ζωή ενός αγοριού του Ζάκ και της οικογένειας του από το 1960 ως την ενηλικίωση του το 1980 μέσα από ένα μουσικό ταξίδι με σπουδαία τραγούδια των David Bowie, Rolling Stones Elvis, Jefferson Airlane.Ο Ζάκ αφηγείται ο ίδιος την ζωή του και την προσπάθεια της οικογένειάς του να αγγίξει την ευτυχία. Απεικονίζει μια ολόκληρη εποχή ,την εποχή της αμφισβήτησης, των μικρών και μεγάλων επαναστάσεων, των συμβιβασμών και το τέλος της αθωότητας. Οι εισπράξεις της ταινίας έχουν ξεπεράσει τα 6.000.000 $ στον Καναδά (πρώτη σε εισπράξεις ταινία της χρονιάς) και τα 2.000.000 $ στη Γαλλία. Στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο αναδείχθηκε η καλύτερη ταινία από τον Καναδά.

Σαββάτο 5 Μαΐου:
20:00
Βιβλιοπαρουσίαση: «Οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια»: Νίκος Χατζητρύφων, Θεοφανώ Παπαζήση Συζήτηση: «πολιτικός γάμος ομόφυλων πολιτών»: Οδυσσέας Αναστασόπουλος (Πρόεδρος Σύμπραξης) Δημήτρης Τσαμπρούνης (Μέλος της ΟΛΚΕ) Μαριαννέλα Κλόκα ( Εκδότρια City Uncovered)

21:00
Ο παράδεισος είναι μακριά - Far from Heaven του Todd Haynes, Η.Π.Α., 2002, 103 λεπτά

Ένα δυνατό μελόδραμα με όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν μια ταινία απλά υπέροχη. Η Κάθυ (Τζούλιαν Μούρ) είναι μια κλασική Αμερικανίδα νοικοκυρά. Έχει έναν πετυχημένο σύζυγο, χρήματα, παιδιά και κοινωνικό status. Όλα στην ζωή της αλλάζουν, όταν ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της είναι ομοφυλόφιλος. Παράλληλα παρακολουθούμε τη σχέση της Κάθυ με το μαύρο κηπουρό Ρέιμοντ και τις ρατσιστικές αντιδράσεις του κόσμου απέναντι σ’ αυτόν. Όλοι οι χαρακτήρες τις ταινίας καταπιέζουν – και καταπιέζονται - όχι από πρόθεση, αλλά για να πραγματοποιήσουν της επιθυμίες τους …, ωστόσο ανακαλύπτουν ότι ο Παράδεισος είναι μακριά

23:15
Θεατρική Παράσταση: «Το κορμί» από το Μικρό Θέατρο στην αίθουσα Ολύμπιον.

«Το Κορμί» του Λουί Αλφάρο παίχτηκε από το Μικρό Θέατρο με επιτυχία την θεατρική περίοδο 2005-2006, ταξίδεψε στην Κύπρο, παίχτηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη και έρχεται τώρα στο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών για μια και μοναδική παράσταση. Το Κορμί δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα από άλλον θίασο. Πρόκειται για την ιστορία της σχέσης μεταξύ μιας μητέρας, πόρνης στο επάγγελμα, και του ομοφυλόφιλου γιου της –καρπός των επαγγελματικών της συνευρέσεων- ο οποίος εκπορνεύεται και ο ίδιος και είναι φορέας του HIV. Με φόντο το Aids δύο μοναχικοί ταξιδιώτες με αρκετή αίσθηση αυτοσαρκασμού διασχίζουν τις τελευταίες τους στιγμές με χιούμορ και φαντασία. Στοιχεία της Παράστασης Μετάφραση : Αθηνά Παραπονιάρη Σκηνοθεσία: Έβη Δημητροπούλου Σκηνικά: Αναστασία Χαρμούση Κοστούμια : Γιώργος Παναγιάρης Μουσική Επιμέλεια : Κοσμάς Εφραιμίδης Φωτισμοί: Θοδωρής Καραπνίτσιος Διανομή Πώλυ : Στέλιος Ανδρονίκου Μαμά : Ελισάβετ Σταυρίδου Τζόκερ : Ηλέκτρα Γωνιάδου
00:30
Party έναρξης στο Egli Egla (ΕΛΙ ΕΛΑ ), Λ. Βύρωνος 5 (Διαγώνιος) Με show από την Δήμητρα Παξινού και κλήρωση ενός Διημέρου στη Χαλκιδική για 2 άτομα


Κυριακή 6 Μαΐου:

19:30
«Προώθηση της αποδοχής της ομοφυλοφιλίας». Στόχοι και αναμενόμενα συμπεράσματα Προγράμματος Υπ. Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής»
Μιλούν: «Σύμπραξη Κ.Ο.»: Οδυσσέας Αναστασόπουλος Γεώργιος ΤσιτιρίδηςΝ. Χατζητρύφων &Εκπρόσωποι από την οργάνωση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»

20:30
Breakfast on Pluto - Πρόγευμα στον Πλούτωνα του Neal Jordan, Ιρλανδία, 2005, 123 λεπτά Θα προλογίσει την ταινία η Πρόεδρος του ΣΑΤΤΕ Χριστίνα Σουλουκίδη

Η μητέρα του παρατάει τον Πάτρικ μέσα σε ένα καλάθι στην πόρτα του ιερέα της ενορίας. Μεγαλώνει μέσα σε θετή οικογένεια και από μικρός παρουσιάζει μια συμπεριφορά «διαφορετική» από των άλλων παιδιών. Θέλει να τον αποκαλούν "ψιψίνα", ντύνετε με γυναικεία ρούχα , κάνει την επανάσταση του. Μετά από την αποκάλυψη για την πραγματική του μητέρα και βλέποντας ότι η μικρή πόλη που μένει δεν τον χωράει ποια, μετακομίζει στο Λονδίνο και τριγυρνάει μέσα στη μεγαλούπολη ντυμένος γυναίκα και αναζητώντας εκείνη που τον εγκατέλειψε. Η ταινία περικλείει όλα εκείνα τα στοιχεία του Νίλ Τζόρνταν, όπως τον γνωρίσαμε μέσα από το Μικρό Χασάπη και το Παιχνίδι των Λυγμών.


23:00
Ξένο δέρματης Angelina Maccarone, Γερμανία/Αυστρία, 2005, 97 λεπτά

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θὰ τὰ ποῦμε ἐκεῖ κορίτσια! :):)