Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2007

Αθήνα 23 Ιουνίου 2007




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Ο Έρωτας δεν κάνει διακρίσεις. Κάνει τη Διαφορά!» Με αυτό το σύνθημα γιορτάζει φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Λεσβιακή, Γκέι, Αμφισεξουαλική και Τρανσεξουαλική (LGBT) Κοινότητα το Σάββατο 23 Ιουνίου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, το «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας -ATHENS PRIDE 2007». Η φετινή εκδήλωση γίνεται κάτω και από τη σκιά της απόρριψης της αιγίδας από το Δήμαρχο κ. Κακλαμάνη. Εμείς απαντάμε με το σύνθημά μας και με περισσότερη συμμετοχή οργανώσεων (περίπου 30!) και κόσμου από ποτέ! Στα περίπτερα συμμετέχουν οργανώσεις της κοινότητας, πολιτικά κόμματα (από κοινοβουλευτικά συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός), μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οργανώσεις για την ενημέρωση και καταπολέμηση του hiv/aids. Οι ολοήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την καθιερωμένη παρέλαση και ένα πάρτυ με shows, ζωντανό πρόγραμμα και δρώμενα έκπληξη (βλ. πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας γίνεται στα πλαίσια του παγκόσμιου κινήματος Υπερηφάνειας (Pride). Αναλυτικά για σύνθημα, τι έιναι πράιντ και πρόγραμμα ημέρας βλ. αντίστοιχα πεδία στην ιστοσελίδα μας.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ: μας αγαπά, αλλά δεν μας παντρεύεται
Η φετινή επιτροπή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας έκανε αίτηση στο Δήμο, ώστε να τεθεί υπό την αιγίδα του. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι είναι ευαίσθητος όσο κανείς σε θέματα διακρίσεων και (;;;;άρα!!!) δεν δίνει την αιγίδα. Το αίτημά μας για την αιγίδα υποστήριξε η παράταξη που πρόσκειται στο Συνασπισμό «Ανοιχτή Πόλη» του κ. Τσίπρα. Η απάντησή μας είναι η επιτυχία του Φεστιβάλ.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Κάποια από τα θέματα που θα προβληθούν, είναι τα εξής:
§ Η προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας κοινωνικού φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων)


§ Πρόσβαση στο δικαίωμα του πολιτικού γάμου και σε ζευγάρια του ίδιου φύλου με βάση τον νόμο 1250/1983.


§ Κατάργηση κάθε νόμου ή διάταξης που δημιουργεί διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού


§ Ουσιαστική και πραγματική δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004,που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και εξ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας


§ Διεύρυνση του αντιρατσιστικού νόμου 927, ώστε να περιλάβει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου ως λόγο προστασίας από ρατσιστική συμπεριφορά


§ Να αρχίσει η διδασκαλία μαθήματος Σεξουαλικής αγωγής και υγείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από ειδικούς επιστήμονες, με ισότιμη αντιμετώπιση του ομοερωτισμού.

§ Ουσιαστική κρατική ενίσχυση και ενημέρωση για εξειδικευμένες δράσεις για διάφορες κοινωνικές ομάδες κατά του hiv/aids.

ΓΙΑΤΙ «ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ»;;


Νιώθουμε περήφανοι και περήφανες, γιατί καταφέραμε και διατηρήσαμε την πνευματική και ψυχική μας ισορροπία όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μας, κατά τα οποία ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού, θρησκευτικού και πολιτικού κατεστημένου ήθελε να μας επιβάλει να ντρεπόμαστε, να κρυβόμαστε και μας αντιμετώπιζε στην καλύτερη περίπτωση σαν πολίτες β΄ κατηγορίας. Εμείς μετατρέψαμε την ντροπή σε αξιοπρέπεια και αγώνα για τα δικαιώματά μας, και διαμορφώσαμε μια ζωή που χαιρόμαστε κι αγαπάμε.

Οι εποχές άλλαξαν. Όσοι μιλάνε ακόμα για «κουσούρια», κοιτάζουν μάλλον τον καθρέφτη τους. Κι όσοι κωφεύουν στα αιτήματά μας, να ξέρουν ότι αυτό θα κοστίζει. Το «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας» ήρθε για να μείνει. Και θα συνεχίσουμε να το γιορτάζουμε.


Ο τομέας τύπου του Athens Pride 2007Άντρεα Γκίλμπερτ- Δημήτρης Τσαμπρούνης- Θέμης Κατσαγιάννης