Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006

Ομοφυλόφιλοι στην Μέση Ανατολή

Βιβλιοκριτική από το περιοδικό Publishers Weekly, Sept. 18th, 2006

Unspeakable Love: Gay and Lesbian Life in the Middle East
BRIAN WHITAKER. Univ. of California, $19.95 paper (264p)
ISBN 978-0-520- 25017-8

Παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ του Δυτικού κόσμου καλύπτουν τις πολιτισμικές εντάσεις με βάση τον Ισλαμικό νόμο και την θέση της γυναίκας, λίγη προσοχή έχει δοθεί στο περιπλεγμένο θέμα των ομοφυλόφιλων σχέσεων σε αυτές τις χώρες. O Whitaker, συντάκτης για θέματα της Μέσης Ανατολής στην εφημερίδα Guardian παρουσιάζει μια μετριοπαθή αλλά πληροφοριακή εισαγωγή πάνω στο περίπλοκο ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό και νομικό καθεστώς των ομοφυλόφιλων πράξεων και των ομοφυλόφιλων ατόμων στην Μέση Ανατολή. Έχοντας επίγνωση της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος του, τονίζει πως λέξεις όπως ομοφυλόφιλος, λεσβία ( στο αγγλικό "homosexual," "lesbian," "gay" and "queer"), είναι Δυτικά κατασκευάσματα και μπορεί να είναι αποπροσανατολιστικά, ή επικίνδυνα ανακριβή όταν χρησιμοποιούνται σε μη-δυτικές κουλτούρες. Ο Whitaker, περιγράφει πολύ παραστατικά τις ζωές γυναικών και ανδρών, από τους οποίους πήρε συνέντευξη, όπως η περίπτωση ενός νέου Σύριου, ο θεραπευτής του οποίου ανακοίνωσε την ομοφυλοφιλία του ασθενούς του στην οικογένεια του καθώς και των δύο Σαουδαράβων που σκότωσαν κάποιον γιατί φοβόταν πως θα κατέδιδε την σχέση τους στις αρχές.

Επίσης, μας παρέχει μια ευρύτερη οπτική των θρησκευτικών και πολιτικών επιπλοκών της ομοφυλοφιλίας: δεν υπάρχει μια εννιαία Ισλαμική θέση για την νομιμότητα των ομοφυλοφιλικών πράξεων. Η Ιρανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά την ποινή της ομοφυλοφιλίας για να στιγματίσει την Αραβική μειονότητα της πόλης Ahwazi. Αν και τα συμπεράσματα στο βιβλίο του Whitaker δεν είναι τελειωτικά, αποτελεί ένα αρκετά διαφωτιστικό έργο για ένα σημαντικό θέμα.

2 σχόλια:

Alkyoni είπε...

χμμμ ΑΥΤΟ το σπίτι ακόμα εδώ το βλέπω... ποιό σπίτι πάει προς άγνωστη κατεύθυνση;;;;
:*

To Μπρίκι είπε...

Ευτυχώς ΑΥΤΟ το 'σπίτι'είναι το πιο οργανωμένο...
Την φράση ότι κάτι φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση την χρησιμοποιώ όταν θέλω να δείξω ότι κάτι είναι τόσο ακατάστατο που πια αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να φύγει προς το άγνωστο...
(μπορεί και στην Μόσχα αδελφές μου...κάτι τέτοιο τέλος πάντων