Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007

Τι θα λέγατε σε ένα 15χρονo .......

Δεν ξέρω για όλους εσάς εκεί έξω, αλλά εγώ ως γυναίκα αγαπώ και έλκομαι από γυναίκες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Δεν ήταν και δεν είναι απόφασή μου. Είναι Ανάγκη μου.
Βέβαια λόγω του «φυσιολογικού» περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γαλουχήθηκα «μη χέσω», δυσκολεύτηκα εγώ η ίδια να δεχτώ τον εαυτό μου ως ομοφυλόφιλη και οι «φυσιολογικές σχέσεις» που είχα μόνο σχέσεις που δεν ήταν.
Τι κακό και αυτό να είσαι με έναν άντρα και στην ουσία να θες την εξαδέλφη, την αδελφή του …λέμε τώρα.
Όλα τα παραπάνω πιστεύω πως αντιπροσωπεύουν τους περισσότερους ομοφυλόφιλους για να μην πω όλους.
Αν λοιπόν, παρατηρούσατε και συζητούσατε με ένα παιδί 15 χρονών, θα καταλαβαίνατε ή όχι την ομοφυλοφιλία του; Δεν θα νιώθατε την ανάγκη να του πείτε μην ανησυχείς όλα θα πάνε καλά και ότι δεν είναι μόνο του; Αλήθεια αν ήσασταν καθηγήτρια του, τι θα του λέγατε;
Με ενδιαφέρουν οι γνώμες σας.

Λουκουμάκι

13 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ολα ειναι μεσα στη ζωη και στη φυση του ανθρωπου.
Δεν ξερω αν θα μπορουσα να καταλαβω αν ενας 15χρονος ηταν gay,αλλα παντως ισως κατι να υποψιαζομουν...

Ανώνυμος είπε...

Α, τι μου θύμησες, με πας 15 χρόνια πίσω!

Εμένα με είχε προσεγγίσει ο στρέιτ και πολύ φωτισμένος θεολόγος μου στη Γ' Γυμνασίου, και με είχε ρωτήσει με πολύ διακριτικό τρόπο εάν μου άρεσαν τα κορίτσια (εγώ είχα συνειδητοποιήσει έναν χρόνο πριν ότι μ' άρεσε ο φυσικός μου και όχι οι συμμαθήτριές μου).

Οταν του τα μάσησα, μου απάντησε: "Μην ανυσηχείς. Όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι κακό αυτό που σου συμβαίνει". Αυτό μόνο. Δεν είπε τίποτα άλλο, ίσως για να μην με φέρει σε δύσκολη θέση.

Θα του είμαι πάντα ευγνώμων, γιατί στη φάση εκείνη ήμουν εντελώς πελαγωμένος με το όλο ζήτημα και είχα ήδη εισπράξει το χαστούκι της περιθωριοποίησης από τον κολλητό μου όταν του είχα εξομολογηθεί ότι μ' αρέσουν τα αγόρια.

μαύρη γάτα είπε...

θα προσπαθούσα να καθησυχάσω το 15χρόνο κορίτσι ή αγόρι
Οταν είσαι σε αυτή την ηλικία καποια θέματα γίνονται τεράστια σαν γίγαντες ....
έτσι θα έψαχνα (ή θα δημιουργούσα) ευκαιρίες να του αποδείξω πως αυτό που "μας έμαθαν" δεν είναι απαραίτητα το μόνο σωστό...
Πως υπάρχουν και άλλα εξίσου "σωστά"
Αν ήμουν η φιλόλογος του αυτό θα βοηθούσε πολύ :-)

ΥΓ εγώ δεν στάθηκα τυχερή (πολλές αναμνήσεις ξύπνησε αυτό το post)
σβήνω την συνέχεια γιατί θα πιάσω όλη την σελίδα...άλλωστε περασμένα είναι..

καλησπέρες λουκουμάκι και μπισκοτάκι :-)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ κορίτσια.

Συνήθως, ναι, το καταλαβαίνεις. Οι κώδικες πάντα είναι κοινοί. Άλλωστε όλοι "περάσαμε από εκεί". Είναι αναγνωρίσιμο το έδαφος.

Αν είσαι καθηγητής / καθηγήτρια, βέβαια διαστάζεις να του /της μιλήσεις ανοικτά, καθώς ενδεχομένως μετά να κινδυνεύεις να βρεθείς εκτός της εργασίας σου. Μάλλον, θα προσπαθήσεις κάπως πιο γενικόλογα να του / της θέσεις ένα πλαίσιο πιο ευρύ που θα μπορούσε να αντιληφθεί τον ευαυτό του / της. Είναι πολύ "λεπτή" βλέπετε, η θέση του εκπαιδευτικού και, η υποκρισία μεγάλη.

Κακά τα ψέματα, αν δεν μπει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης κάποτε στο σχολεία, όσο και καλή διάθεση να έχει ο καθηγητής / καθηγήτρια να βοηθήσει τον / την έφηβο, τα προβλήματα θα παραμένουν.

Το τραγικό βέβαια είναι όταν βλέπεις την εξέλιξη, τον έφηβο / έφηβη που μεγαλώνει μέσα στις φοβίες, ενηλικιώνεται, και τον / την βλέπεις σε μεγαλύτερη ηλικία παντρεμένο / παντρεμένη, και αναγνωρίζεις εκεί τους ομοφυλόφιλους κώδικες. Και την παγίδευση...

Alex A. είπε...

Ακούγοντας την καρδιά μου Θα προσπαθούσα να το κάνω - αλλά με έμμεσο τρόπο, και θα πρόσεχα πολύ... Πολλά παιδιά δεν είναι ξεκαθαρισμένα σε κείνη την ηλικία και ίσως το αρχικό "σήμα" που δίνουν να είναι λάθος. Μετά, υπάρχουν και οι γονείς... που μαθαίνοντάς για την "ενθάρρυνση" από τον καθηγητή (από αφέλεια ίσως του παιδιού) θα μπορούσαν προβούν σε κινήσεις άστοχες και επικίνδυνες, τόσο για το παιδί (μεγαλύτερος περιορισμός στο σπίτι, πιθανή προσπάθεια "θεραπείας" της ομοφυλοφιλίας με απρόβλεπτες συνέπειες) όσο και για τον καθηγητή, με καταγγελίες και τα συναφή... Σε κάλυψα;

Ανώνυμος είπε...

To 15xrono den einai paidi...k efoson den einai paidi tha tou milousa opws k se kapoion enilika gia tin diki mou empeiria...oxi san paradeigma 'h san antiparadeigma.Giati opws eipes k esu den einai epilogi, alla anagki.Nomizw einai o pio omalos tropos na deikseis se kapoion oti auto pou tou sumvainei einai fusiologiko einai na tou deikseis to dasos pisw apo to dentro pou steketai :)

Ανώνυμος είπε...

Όλα θα πάνε καλά...

Lithium είπε...

Katarxin geia.....

Pistevw pws exw ermmm pws na to pw twra???randar oso afora tin sexualikotita tou allou....sxedon panta peftw mesa gi'auto pistevw tha to katalavena.

Auto pou tha prospathusa na kanw arxika tha itan na apoktisw oikeiotita me to paidi kai na kerdisw tin empistosini tou.Etsi tha mporousa na ton voithisw perissotero.Vevea einai kapws periploko se mia tetia ilikia na katalavei pws ola einai entaksi kai pws den einai monos/moni pou einai "etsi" alla tha edina ton kalitero mou eauto gia na tou/tis ta metadwsw auta ta minimata.

Thimame pws imouna k egw se auti tin ilikia kai sigoura den thelw na pernoun k alloi toso diskola oso egw tote...gi'auto tha evaza ta dinata mou

Filia

μαύρη γάτα είπε...

καλησπερούδια!
κάτι συνέβη και χάθηκαν τα σχόλια μου...πάνω κάτω έγραφα πως θα προσπαθούσα να δείξω στο 15χρόνο κορίτσι ή αγόρι ότι το "σωστό" δεν είναι μόνο αυτό που μας λένε..υπάρχουν και άλλα εξίσου "σωστά"
Συμπληρώνω πως οτι έλεγα θα το έλεγα διακριτικά οχι απευθείας (πρόσωπο με πρόσωπο) στον αποδέκτη αλλά έμμεσα θα ήταν γιαυτόν και θα το καταλάβαινε είμαι σίγουρη!
Τα παιδιά διψάνε τρελλά για κατανόηση και λύση σε αυτα που θεωρούν "γιγάντια προβλήματα"

Ανώνυμος είπε...

Κλίνω προς την άποψη του Alex A. - θέλει πολλή προσοχή και στο τέλος,αντί να γίνει κάτι καλό,προς όφελος της ψυχικής υγείας του εφήβου,δεν το βοηθάμε πραγματικά.

Ανώνυμος είπε...

Να σου δώσω τις γνώσεις μου να μου δώσεις τα χρόνια μου?
Αν και φοβάμαι ότι πάλι τα ίδια λάθη θα κάνω.

desiderius είπε...

Αγαπητό Λουκουμάκι,

Ο καθένας μας δεν εξωτερικεύει, συνειδητά ή ασύνειδα, την ομοφυλοφιλία του, με τον ίδιο τρόπο μέσω της εμφάνισης και της συμέριφοράς του. Συνήθως βέβαια όλο και κάτι σου δημιουργεί μια υποψία, ιδίως αν ο ίδιος είσαι γκέι και έχεις, εμ..., εμπειρία στο χώρο.

Είναι πάρα πολύ ευαίσθητο το θέμα. Αφού ρωτάς ιδίως για τους εκπαιδευτικούς, διαφωνώ με τους προλαλήσαντες. Ένας λειτουργός της παιδείας δεν μπορεί να υπεισέρχεται σε τόσο προσωπικά ζητήματα. Πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους να παρεξηγηθεί από παιδί, γονείς και συναδέλφους, νομίζω πως υπάρχει μια σαφής γραμμή που χωρίζει τη σχολική από την προσωπική ζωή του μαθητή, κι ο εκπαιδευτικός δεν έχει δικαίωμα να τη διαπερνά.

Θα μου πείτε ότι ο καθηγητής ασκεί ένα λειτούργημα, και έχει ευθύνη γενικά για τη ψυχική και κοινωνική ωρίμανση του εφήβου, κι όχι μόνο για τα αρχαία και τα μαθηματικά. Έτσι είναι. Όμως ο σωστός εκπαιδευτικός που με το παράδειγμά του και τα υπόγεια διδάγματα που περνάει στους μαθητές του, αν κι αυτοί διαθετουν μέσα τους το κατάλληλο εύφορο έδαφος, θα καταφέρει να σπείρει την ανθρωπιά και το ανοιχτό μυαλό, που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που συναντήσαμε όλοι μας. Κι εξάλλου, είναι νομίζω αναπόφευκτο να αντιμετωπίσει ένας/μία γκέι έφηβος κάποιους προβληματισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κορίτσια καὶ ἀγόρια! Elpizw na blepete ta polutonika mou.. Εἶμαι ὁ Νῖκος, 27, Θεσσαλονίκη. Δὲν ἔχω δικό μου blog ἀλλὰ διαβάζω μερικά. Βρῆκα τὸ blog σας πρόσφατα καὶ μοῦ ἀρέσει πολύ! Συγχαρητήρια :)

Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι εἶχα γκέι μαθητὴ πρὶν κάποια χρόνια στὴ Γ΄ Γυμνασίου, ἀλλὰ δὲν ἤξερα τί νὰ τοῦ πῶ, ὁπότε ἔκανα πὼς δὲν καταλάβαινα. Ὁ ἴδιος τὸ ἔριχνε στὴν τρελὴ καὶ παρίστανε τὸν τρελιάρη, τὸν φευγᾶτο ἁπλᾶ. Ἔτσι κι ἀλλιῶς τὸν ἔβλεπα δύο φορὲς τὴν ἑβδομάδα ὅλο κι ὅλο, δὲν ὑπῆρχε καμία ἐπαφή. Τὸ καλὸ εἶναι ὅτι ὑπάρχουν διαδικτυακοὶ χῶροι ποὺ μπορεῖ νὰ μπεῖ ἕνα ἔφηβο ἄτομο καὶ νὰ μιλήσει μὲ ἄλλα, ὁπότε εἶναι κάτι. Συμφωνῶ πάντως ὅτι ἡ μόνη λύση θὰ εἶναι ἡ ἔνταξη τῆς σεξουαλικῆς διαπαιδαγώγισης, μὲ πλήρη καὶ σωστὸ τρόπο βέβαια καὶ μὲ τὸν ἀπαραίτητο σεβασμὸ στὴδιαφορετικότητα ἀπὸ τὰ βιβλία καὶ τοὺς/τὶς ἐκπαιδευτικούς.

GordonGR